Geplaatst op
Wanneer mensen met een beroerte te maken hebben gehad is dit een ingrijpende gebeurtenis op hun leven. In sommige gevallen zijn zoveel afhankelijke geworden van andere mensen en dit maakt dat er een aantal dingen moeten gebeuren om weer onafhankelijke te worden. Een van die dingen kan zijn: het volgen van verschillende fysiotherapie sessies. In combinatie met deze problematiek is het ook mogelijk dat er spraakproblemen zich voordoen die opgelost moeten worden door bijvoorbeeld logopediesessies te doen. In deze blog bespreken we wat logopedie is en wat je er aan hebt. Hoe ga je eigenlijk om met mensen die een spraakprobleem hebben? Voor meer informatie over dit onderwerp (ook als je zelf een spraakprobleem hebt, verwijzen we je graag door naar: https://www.depraatmaatgroep.nl/.
Hoe zit het met logopedie?
Het is al lang niet meer een onbekend fenomeen dat logopedie, toch zijn er nog steeds Mensen die denken dat het voornamelijk bedoeld is voor mensen die stotteren. Voor hen is logopedie ook, maar niet alleen voor deze problematiek, ook mensen die bijvoorbeeld last hebben van een spraakprobleem na een beroerte is logopedie een manier om de spraakvaardigheid te trainen en hier weer beter te worden. Daarbij wordt deze therapie vaak gecombineerd met fysiotherapie, omdat er ook andere lichamelijke klachten optreden na een beroerte. Logopedie is voor verschillende leeftijdsgroepen, zowel jong en oud kunnen er gebruik van maken, daarbij is het maatwerk waardoor het altijd pas bij degene die de sessies nodig heeft.
Tips voor mensen die logopedie krijgen
Het is belangrijk om veel te oefenen met de oefeningen die je meekrijgt van de logopedist. Zowel thuis als tijdens de logopedie sessies is het belangrijk om de volledige aandacht erbij te hebben. En sowieso blij te zijn met elke stap die je maakt. De verleiding kan op de loer liggen om snel resultaat te willen hebben terwijl er toch echt meer tijd nodig is om bepaalde vorderingen te maken. Wanneer kinderen logopedie krijgen, dan is mogelijk om de thuissituatie zo in te richten dat deze kinderen thuis kunnen oefenen met de oefeningen. Ouders spelen een zeer belangrijke rol in de spraakontwikkeling van hun kinderen, ook wanneer er een spraakgebrek mocht zijn. Laat je dus informeren als ouder door de experts wanneer je vermoedt dat er sprake is van een spraakstoornis.